Hjortrostbiff med skysås

C:a 1,5 kg innanlår, rostbiff eller ytterlår av kronhjort
Salt och peppar

Kryddning till köttet:
3 vitlöksklyftor
3 msk rosépeppar
2 msk svartpepparkorn
Några msk vardera av timjan och rosmarin, färsk eller torkad.
Ett par nypor salt

Vodkaspetsad sojasås:
1 gul lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 dl kinesisk soja
2 dl vatten
1 dl vitt vin
2 buljongtärningar
Skyn från långpappan.
Salt, Peppar

Den tillvaratagna skyn och kryddblandningen på botten av långpannan
En skvätt vodka

1. Stöt röd- och svartpeppar. Rör ihop kryddbladningen. Fördela den över köttet. Lägg köttet på ett ugnsgaller som placeras i en smord långpanna.

2. Stek köttet i 100 grader tills det uppnått ca 62 graders innertemperatur.

3. Tag ut köttet ur ugnen . Svep in i folie och låt stå en stund.

4. Vispa ur långpannan med vatten. Spar till skysåsen.

5. Skär lök, vitlök och morötter i små bitar. Lägg i en kastrull. Fräs i smör

6. Späd med soja och vatten och vin. Lägg i buljongtärningar.

7. Låt såsen sjuda tills det reducerat lite vätska. (minst 30 minuter)

8. Sila såsen.

9. Smaka av med salt och peppar vid behov. Späd med lite mer vin och/eller vatten om så önskas.

10. Skär upp köttet i tunna skivor. Ringla skysåsen över.

Servera resten av såsen vid sidan om.

Servera med klyftpotatis eller rostade grönsaker.

Skriv ut receptet!