Hjortrostbiff med vodkaspetsad sojasås och rostade rotsaker

C:a 1,5 kg innanlår, rostbiff eller ytterlår av kronhjort
Smör och olja att steka i
Salt och peppar

Marinad:
3 vitlöksklyftor
4 msk kapris
3 msk rosépeppar
2 msk svartpepparkorn
Några msk vardera av timjan och rosmarin, färsk eller torkad.
En skvätt olivolja
Ett par nypor salt
Lite soja

Vodkaspetsad sojasås:
2 dl kinesisk soja
Knappt 1 dl balsamico
0,5 dl farinsocker- eller mer beroende på önskad sötma
Den tillvaratagna skyn och kryddblandningen på botten av långpannan
En skvätt vodka

1. Salta och peppra köttet. Bryn en kort stund i stekpanna så att det får en fin yta och färg.

2. Mortla eller mixa ihop marinaden till en pasta i lagom konsistens som sedan stryks på köttet och ”klappas in” runt om. Lägg köttet på ett ugnsgaller som placeras i en långpanna.

3. Stek köttet i 100 grader tills det uppnått ca 60 graders innertemperatur.

4. Ta ut köttet ur ugnen . Svep in i folie och låt stå en stund.

5. Blanda alla ingredienser till såsen. Låt sjuda tills det reducerat lite vätska.

6. Smaka av med salt och peppar vid behov.

7. Skär upp köttet i tunna skivor. Ringla sojasås över.

Servera resten av såsen vid sidan om. Den är smakintensiv, så man vill inta ha lika mycket som av en traditionell sås.

Rostade rotsaker:
6 medelstora potatisar
2 rödbetor
4 morötter
2 palsternackor
6 schalottenlökar
6 hela vitlöksklyftor
Olja, salt

Skala och skär i lämpliga bitar och klyftor.
Lägg i lök och vitlökar hela.
Lägg i en ugnssäker form.
Skvätt lite olja över
Baka i ugn, 200 grader, tills rotsakerna mjuknat och fått färg.

Skriv ut receptet!