Hjortstek med kantarellsås

Hjortstek ( Någon av detaljerna fransyska, rostbiff, eller innanlår räkna med ca 200g per person)
5 kvistar rosmarin och timjan
150 g bacon
2 msk Rosépeppar
1,5 msk Svartpeppar
Potatis
3 stora per person
2 msk timjan, torkad eller färsk
Olivolja
Salt och peppar

Kantarellsås:
Ca 200 g kantareller
3 hackade schalottenlökar
1 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
2 dl vitt vin
1 msk japansk soja
2 msk kalvfond
1 msk timjan
1 msk örtkryddor (timjan, basilika, oregano), grovstött salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 120 grader

Putsa steken. Mortla röd- och svartpeppar. Rulla steken i pepparblandningen.

Lägg ut baconskivorna bredvid varandra. Strö ut rosmarin- och timjankvistarna. ovanpå baconen. Lägg dit köttet och vik baconen runt om så att örtkryddorna hamnar mellan köttet och baconet.

Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek till 62 grader. Ta ut steken ur ugnen och vira in den i folie. Låt den stå en stund innan servering

Potatis:
Skär potatisen i klyftor. .Lägg i en ugnsfast form. Krydda med örtkryddor, salt och peppar. Stänk över olivoljan. Stek i ugnen på 225 grader. Rör om under tiden.

Kantarellsås:
Stek den hackade löken tillsammans med svampen. Låt puttra tills nästan all vätska kokat in.
Rör ner mjölet. Tillsätt fond, soja, grädde, mjölk och vin. Mixa såsen slät med en stavmixer.

Koka upp och smaka av med peppar och sky från steken.

Skriv ut receptet!