Örtkryddad rostbiff på hjortstek

10-12 portioner

1 ½ kg innanlår, rostbiff eller ytterlår av kronhjort

Örtalag:
1 liter vatten
½ dl salt
1 gul lök i klyftor
2 krossade vitlöksklyftor
½ msk krossade svartpepparkorn
1 stor bunt färska örtkryddor, t.ex basilika, timjan, rosmarin, dragon eller 2-4 msk torkade örtkryddor
1 knippa persilja

1. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Hela röret bör vara inne. Stek köttet i nedre delen av ugnen i 125 grader tills termometern visar 60 grader. Det tar 1 ½ – 2 timmar.

2. Skär löken i klyftor. Krossa vitlöken och svartpepparkornen. Grovhacka örtkryddorna.

3. Koka upp vattnet till örtalagen. Lägg i salt, lök, och örtkryddor. Låt lagen kallna.

4. Tag upp köttet och lägg det i en stor bunke. Häll lagen över. Låt köttet ligga i lagen 4-5 timmar.

5. Tag upp kött, låt lite kryddor sitta kvar. Vira in köttet i folie och låt det ligga i kylen till serveringen.

6. Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp på ett stort fat och garnera med färska örtkryddor.

7. Servera köttet med kokt potatis, örtgrön sås och en sallad. Potatissallad eller potatisgratäng är också gott till Örtagårdssteken.

Örtgrön sås:
3 dl vispgrädde
3 dl gräddfil
1 lök
1 knippa persilja
ev 2 pressade vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
Örtkryddor

1. Hacka lök, färska örtkryddor och persilja fint.

2. Vispa grädden lätt. Blanda ner gräddfilen, lök, pressad vitlök och persilja. Smaka av med salt och kryddor. Låt gärna såsen stå och dra några timmar i kylen.

Skriv ut receptet!