Tjälknöl

5-6 portioner

1 kg fryst benfritt kött innanlår, fransyska eller rostbiff av kronhjort
Lag:
5 dl vatten
¾ di salt
1 msk socker
1 tsk krossade svartpepparkorn
2 pressade vitlöksklyftor

Eller:
5 dl vatten
¾ dl salt
1 msk socker
½ tsk krossade vitpepparkorn
10 krossade enbär
½ tsk timjan

1. Sätt på ugnen på 75-85° c.

2. Placera köttet fryst mitt i ugnen, i en ugnssäker form något större än köttet.

3. Låt det stå i ugn ca 10 timmar och stick gärna in en köttermometer med spetsen

mitt i köttet, när köttet tinat, efter ca 3 timmar. När termometern visar 65-70° C

är köttet färdigt.

4. Blanda ingredienserna till den lag Du föredrar, enligt ovan, och häll den i ett

kärl klädd med kraftig plastpåse.

5. Lägg det färdigstekta köttet direkt från ugn i lagen. Förslut plastpåsen och se

till att lagen täcker runt om. Låt stå i kyl ca 5 timmar innan lagen hälls av.

6. Skiva upp köttet servera gärna med rotfruktsgratäng och en grönsakssallad.

Skriv ut receptet!